Τι είναι ο HPV;

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV: Human Papilloma Virus) είναι η πιο κοινή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη (ΣΜΛ).
Ο HPV είναι διαφορετικός ιός από τον HIV και τον HSV (έρπητας).
Έχει σημασία να γνωρίζουμε με ποιον τύπο HPV έχουμε μολυνθεί, διότι εξαιτίας της διαφορετικότητας στο DNA του ιού, ο κάθε γονότυπος να συμπεριφέρεται διαφορετικά.

Υπάρχουν πάνω από 100 τύποι HPV

HPV χαμηλού κινδύνου

Υπάρχουν 12 τύποι HPV τους οποίους ονομάζουμε «χαμηλού κινδύνου». Αυτά τα στελέχη δεν συνδέονται με τον καρκίνο του τραχήλου, αλλά μπορούν να προκαλέσουν καλοήθεις αλλοιώσεις, οι πιο γνωστές από αυτές είναι τα κονδυλώματα.

HPV υψηλού κινδύνου

Υπάρχουν αρκετά στελέχη του ιού HPV που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου». Στην περίπτωση που η λοίμωξη από τους συγκεκριμένους τύπους HPV δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, είναι πιθανό να εξελιχθεί σε κακοήθη μετάλλαξη των κυττάρων και σε καρκίνο που εμφανίζεται σε διάφορα όργανα (τράχηλος μήτρας, κόλπος, αιδοίο, πρωκτός, πέος, στοματοφάρυγγας). Ο κίνδυνος αφορά κυρίως στον τράχηλο της μήτρας. Οι υπόλοιποι καρκίνοι, που συνδέονται αιτιολογικά με τους HPV, είναι σπανιότεροι.
Η ομάδα υψηλού κινδύνου περιλαμβάνει τους υπότυπους HPV: 16, 18, 26, 31, 33, 34, 35, 39, 45, 51, 52, 53, 56, 58, 59, 66, 68, 73, 82 κ.ά.

70% των καρκίνων του τραχήλου προκαλούνται από τους HPV 16 και 18

Μιλάμε για τον HPV

Είναι σύνηθες να αποφεύγονται οι συζητήσεις για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όμως αυτή η αντιμετώπιση χρειάζεται να αλλάξει. Ο ιός HPV δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού είναι το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα στην εποχή μας.

Σεξουαλικά ενεργά άτομα, έχουν πάνω από΄80% πιθανότητα μόλυνσης από HPV

Η μόλυνση είναι πιο συχνή στις νεαρές ηλικίες, λόγω της συχνής αλλαγής σεξουαλικών συντρόφων. Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η πιθανότητα επιμόλυνσης από κάποιον HPV κυμαίνεται από 15% έως 25% με κάθε καινούργιο σεξουαλικό σύντροφο. Η συζήτηση για τον HPV είναι καλό να γίνεται, μιας και τα άτομα που πάσχουν από αυτόν πολύ συχνά δεν το γνωρίζουν. Οπότε με την κατάλληλη ενημέρωση και την άρση του ταμπού αυξάνεται και η πρόληψη.

14,7% των γυναικών θα βρεθούν θετικές στην HPV λοίμωξη