Εξατομικευμένη προσέγγιση, μια κρέμα με βάση τον κουρκουμά και λιγότερο τραυματικές επεμβάσεις μάς βοηθούν να καταπολεμήσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια τον ιό και τις βλάβες του.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει η τάση προς πιο συντηρητικές ιατρικές πράξεις, επειδή σήμερα γνωρίζουμε ότι η επεμβατική αντιμετώπιση πολλές φορές δεν χρειάζεται, ενώ μπορεί κάποιες άλλες να αποβεί επιζήμια. Στο πεδίο της παθολογίας τραχήλου είναι σήμερα παγκοσμίως αποδεκτό ότι οι επεμβάσεις στον τράχηλο της μήτρας, που γίνονται για τη θεραπεία των προκαρκινικών αλλοιώσεών του, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο μαιευτικών επιπλοκών οι οποίες αφορούν κυρίως την προωρότητα σε μελλοντικές κυήσεις.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας συνδέεται απόλυτα με επίμονη λοίμωξη από υψηλού κινδύνου υποτύπους του ιού των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV, Human Papilloma Virus). Όμως, σε ποσοστό άνω του 95%, οι λοιμώξεις αυτές που ενδημούν στον γυναικείο πληθυσμό νεαρής ηλικίας αυτο-καθάρονται από το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Μάλιστα, ακόμη και αν οι αλλοιώσεις στον τράχηλο ανήκουν στην κατηγορία της ήπιας ή και μέτριας δυσπλασίας -CIN1-2- μπορεί να υποχωρήσουν μόνες τους σε ποσοστό άνω του 80% μέσα σε 2 χρόνια. Επομένως, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αλλοιώσεων δεν χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση άμεσα αλλά προσεκτική, συντηρητική παρακολούθηση ανά 6 μήνες για 2 χρόνια με συνδυασμό Παπ Τεστ, κολποσκόπησης και HPV βιοδεικτών (HPV DNA και ΗΡV m-RNA). Έτσι εξασφαλίζουμε ότι μια αλλοίωση δεν επιδεινώνεται, αλλά είτε παραμένει στάσιμη είτε υποχωρεί, κάτι, που είναι και το πιθανότερο.
Στη συντηρητική αυτή προσέγγιση δεν υπήρχε κάποια πρόσθετη βοήθεια πέρα από τη διακοπή του καπνίσματος που μπορεί να ενισχύσει μακροπρόθεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα του τραχήλου. Τι όπλα διαθέτουμε σήμερα;
Κουρκουμίνη η θεραπευτική
Το κενό αυτό της φαρμακευτικής υποστήριξης έρχεται σήμερα να καλύψει ο γνωστός σε όλους μας κουρκουμάς που διατίθεται και στην ελληνική αγορά με τη μορφή ενδοκολπικής κρέμας, χωρίς ανάγκη συνταγογράφησης, που δεν έχει παρενέργειες. Για το σκεύασμα έχουν ήδη γίνει μελέτες στην Ευρώπη. Επιπλέον, η Ελληνική Ακαδημαϊκή Ομάδα Μελετών στην Παθολογία Τραχήλου (HeCPA Group) μελετά, εκτός από την κυτταρολογική και κολποσκοπική βελτίωση μετά από μερικούς μήνες χρήσης, και την ταυτόχρονη διαφοροποίηση που παρουσιάζουν οι βιοδείκτες οι οποίοι σχετίζονται με τον ιό HPV (HPV DNA, HPV mRNA). Η μελέτη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι εξετάζοντας το mRNA εξάγουμε συμπεράσματα για τον τρόπο αδρανοποίησης μιας λοίμωξης που αρχικά είναι ενεργή. Στην πολυκεντρική αυτή μελέτη συμμετέχουν όλες οι πανεπιστημιακές μαιευτικές & γυναικολογικές κλινικές καθώς και τα ιδιωτικά μαιευτήρια της χώρας.
Τα αρχικά αποτελέσματα της επιστημονικής μελέτης που διεξάγεται δείχνουν θεαματική βελτίωση της κολποσκοπικής εικόνας μετά από 3-6 μήνες σε σημαντικό ποσοστό των γυναικών που χρησιμοποίησαν την ενδοκολπική κρέμα. Τα πολυκεντρικά αποτελέσματα όλων των παραμέτρων (Παπ Τεστ, κολποσκόπησης και των HPV βιοδεικτών) θα παρουσιαστούν στο επιστημονικό συνέδριο Κολποσκόπησης & Παθολογίας Τραχήλου στις 9-11 Νοεμβρίου 2018 στα Ιωάννινα.
Συμπερασματικά, η επιστήμη διαθέτει σήμερα ένα υποσχόμενο μέσο για να βοηθήσει τις γυναίκες που έχουν προσβληθεί στον τράχηλο από τον ιό HPV, έτσι ώστε να αποφευχθούν άσκοπες και με δυσάρεστες επιπτώσεις χειρουργικές επεμβάσεις.
Info: Λεπτομέρειες για όλα τα παραπάνω έχουν δημοσιευθεί από τον Ε. Παρασκευαΐδη και άλλους συγγραφείς στα ιατρικά περιοδικά:
The Lancet, BMJ (πηγή 1, 2, 3, 4) JAMA Oncology, Cochrane Database System Reviews, Gynecologic Oncology κ.λπ.
CV: Ευάγγελος Παρασκευαΐδης, καθηγητής Μαιευτικής & Γυναικολογίας Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων από το 2002, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κολποσκόπησης & Παθολογίας Τραχήλου, πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημαϊκής Ομάδας Μελετών στην Παθολογία Τραχήλου. Δημοσιεύσεις:160 (PubMed), h-index: 42, Citations: 7250.
Πηγη: ELLE